18. Köksan

Lästext

[52]

18. Köksan.

Ingen vet hvad en köksa sliter!

Dagen om står hon vid sin häll,

Smakar rätterna, fräser, biter,

Bränner tassen på heta lemma startspjällkommentar.

5Men när herrskapet gått till kojs,

Se, då börjar lemma startdet rätta nojskommentar:

Då ha bullarna jäst så feta,

Då skall köksan i ugnen peta.

Förr så nöjde sig herrn med gröten,

10Och lemma start»man tager», sad’ Kajsa Varg;*Kajsa Varg har skrifvit den äldsta, doktor Hagdahl och Mathilda Langlet ha skrifvit de nyaste och modernaste kokböckerna.

Nu, om Hagdahl* ej lemma startgår i blötenkommentar,

Kan det hända, att frun blir arg.

Nu studeras här M. Langletkommentar;*

Man skall koka sin frikassé

15Till och med på en gammal toffel,

Och af svamp skall man grädda voffel.

|53|

Hur jag stafvar igenom pränten,

Är där stundom för litet smör,

|949|

Soppan duger ej åt studenten,

20Biffen är inte riktigt mör.

Kräket var bara skinn och ben,

Det vill man jag skall bulta sen!

Lade jag inte lök i spadet?

Hvem kan nosa hur folk vill ha det?

25Så blir främmande. – »Mina, Mina,

Åtta herrar till klockan tre!

Middagen skall bli af de fina.»

– Snart är klockan ju två. Låt se!

Vi ha strömming, potatesmos,

30Russinsoppa ... »Hur kan det tros?

Stek och efterrätt skall det vara!»

– Ja, hvar fås nu de saker lemma startrarakommentar?

Hvad i världen skall hop jag lemma startklottakommentar;

Inte kan jag ju steka Frans!

35Inte kan jag ju sylta Lotta!

Jag får springa på snurredans,

Låna här och så låna där

Och få snäsor för mitt besvär.

Om nu hårstrån i soppan flöda,

40Skall man finna dem grå af möda.

Fjälla abborrar, diska, torka

Och få lemma startgiktkommentar i hvarenda led,

lemma startSpisakommentar andra och själf ej orka,

Det är fattiga köksans sed.

45Finns i fähuset också ko,

Skall hon sköta den med, kan tro,

|54|

Och se till, att den lyckligt kalfvar ...

Är det skämt eller är det allvar?

Men nog står jag på husets bästa,

50Har väl också ett muntert ord,

När skorpdegarna barnen fresta

Och de mjöla sig vid mitt bord.

|950|

– Hjärtandes, lilla rosenkind,

Kom och baka en bulle trind!

55Baka bullar, som riktigt skina,

Och håll litet af gamla Mina!

 

 

  1. *Kajsa Varg har skrifvit den äldsta, doktor Hagdahl och Mathilda Langlet ha skrifvit de nyaste och modernaste kokböckerna.

Kommentar

Kommentar

Dikten trycktes i Nya Trollsländan 1/10 1887.

Punktkommentarer

stycke – textställe – kommentar

4 spjäll här: plåtar avsedda för att grädda bröd och att steka på.

6 det rätta nojs här ungefär: det verkliga görat; arbetet.

10–13 »man tager», sad’ Kajsa Varg [...] Hagdahl* [...] M. Langlet Det bevingade uttrycket har tillskrivits Anna Christina Warg i Hjelpreda i Hushållningen För Unga Fruentimber (1755) men finns inte ordagrant formulerat i boken. De övriga verken är Charles Emil Hagdahls Kok-konsten som vetenskap och konst med särskildt afseende på helsolärans och ekonomiens fordringar (1879) och Mathilda Langlets Husmodern i staden och på landet. En fullständig handbok i hushållningens alla grenar (1884).

11 går i blöten kommer till användning; SAOB har detta belägg av Topelius.

32 rara som det är ont om.

33 klotta smörja, kleta.

42 gikt sjukdom som inbegriper ledsvullnad och/eller ledsmärta; tidigare om reumatism.

43 Spisa utspisa, traktera.

Bibliografi

Faksimil